Fiber

Samtliga inlägg är införda av Anders Berglund om inte annat angivits Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
 
20-01-01
Digitala kurser som passar alla! Du lär dig genom texter, filmer och bilder. Du får tips och lärorika övningar. Gå kurserna i din takt när du vill.

Digital skola – grundkurs

Bank-ID, sociala medier, swish och appar – hur funkar det? Här får du grundläggande kunskap om säkerhet på nätet, hur du shoppar online och tips på verktyg för att uträtta olika digitala ärenden i din vardag.
Läs mer om detta här!

19-12-08
Nu när uppfinningsrikedomen bland kriminella hela tiden ökar så är det inte enbart det man gör på nätet som kan vara av intresse för dessa. Hos "Adressändring" kan du med "adresslåset" ändra din postadress/uppehåll/eftersändnig med ditt BankId vilket hindrar obehöring användning.

Hos Skatteverket kan du även hindra med BankId att någon ändrar din folkbokföringsadress. Detta kräver då att du själv aktiverar dessa tjänster.

Lagfartskapning som inte varit så vanlig men dock att det förekommer. "Mina meddelanden" är en tjänst som Skatteverket administerar där bl.a. Lantmäteriet är anslutet. När ändring görs om en lagfart så sänder de ett meddelande via "Mina Meddelanden" till nuvarande ägare.

Handlar du på "Onlinebutiker" där Klarna ansvarar kan du på deras hemsida göra tillägget att alltid godkänna köp med BankID för att köpet ska genomföras. Med PayPal har du inte den möjligheten.

Har du installerat Swish på din enhet kolla att överföringen går till rätt adress innan du skickar iväg den. Kan bli något stressigt om du står där kön är lång efter dig. Ditt bankkort kan vara klar för möjligheten att "blippa". Det belopp som är godkänt för "blip" kan vara olika beroende på vilken bank du är ansluten. 200-350 kan vara det som gäller. Efter 4-5 "blip" får du oftast dock slå in en god. Normalt står banken för uttagna belopp om du förlorar kortet. Banken kan även spärra möjligheten för "blip".

Om du beställer en tjänst eller varor som ex.vis levereras varje månad och du anger ditt bankkod tillsammans med cvc-koden, Card Security Code, bör du vara extremt försiktig. Där kan företaget dra en summa varje månad och kaske höjer priset. Sedan kan det vara besvärligt att komma ur abonnemanget. Företaget som drar summan kan finnas på Irland och företaget du beställde varan av uppfattade du var ett företag som finns (fanns) i Sverige.

19-11-01
När din laptop känns seg kan orsaken vara att för mycket damm hamnat i den. Då är risken stor att CPU:n blir överhettad. Så gör ren fläkten. Använd komprimead luft, borste och vätska som är lämpad för den här typen av rengöring. Läs mer här!

19-09-27
Firefox Monitor låter dig ta reda på om privat information läckt ut eller stulits. Se mer här

 

18-08-02
För att till ett mer bekvämt pris kunna få upp hastigheten i fibern där den ligger lågt är ett tips att köpa en repeater/extender. I mitt fall från Netgear hos Clas Ohlson och koppla in den på eluttaget. Med de ställbara antenner som finns på routern och repeatern kan man med sin smartphone och Appen Wifi Analyzer se hur den optimala signalen med antenner ska ställas alternativt hur datorn placeras. Där kan man även se vilka andra WiFi nätverk som  finns inom räckhåll. Kör de på samma kanal kan en löstning vara att byta till en kanal som är minst belastad. Detta kräver åtgärder i routern och  Själv satte jag in repeatern i ett annat eluttag och anslöt även med en kortare TP-kabel från repeatern till datorn. Då ökade hastigheten med 3 ggr. Netgears repeater kostar ett par hundra och priset på datakabeln är försumbar. Att köpa en effektivare router än den som levereras av Telia kan bli relativt dyrbart om man behöver en högklassig sådan. Dessutom kan man inte vara säker på att det hjälper. Hur nätverkskort och antenner sitter i datorn och kvalitén på dessa kan ha avgörande betydelse. Därför i mitt fall var en LAN-kabel ett bra alternativ. Ett annat alternativ är ett så kallat mesh nätverk från exempelvis hos Kjell & Company (www.kjell.com) eller hos Webhallen (www.webhallen.com). Där finns bl a från TP Link Deco, men då hamnar man på andra summor. Till sist har 2.4 GHz bandet bättre räckvid än 5 GHz.

19-11-27
Med Telia Play kan du inom hela EU koppla upp dig med din tablet/smartphone och bl.a se på program som sänds hemma.
Läs mer här!
 
19-11-26
Dålig uppkoppling på mobilen med 4G? Då kanske du har en mobil där du kan använda dig av WiFi-samtal som ett alternativ. Med en relativt modern mobil bör du kunna ställa in den för att använda WiFi i fastigheten för exempelvis röstsamtal. Förutsättning är ju att du har koppling till routern där du sitter. De flesta operatörer erbjuder nu den möjligheten. Senast för mig Hallon. Hallon använder Tre´s nät som inte funkar så bra för mig i Håsjö. Eftersom jag har en mobil med dubbla simkort har jag där Telia som även erbjuder den tjänsten. Där kan du gå in för att se vilken mobil som är användbar. Telia har även VoLTE över 4G-nätet. VoLTE står för voice over LTE!
 
19-11-22
Bedrägliga appar kan lura av dig tusentals kronor. Går du in på Gooles Play Butik bör du vara försiktig när appen kan prövas som testversion under en period och du samtidigt ska uppge dina kontouppgifter. Då kan du få svårigheter att avbeställa appen, speciellt om du redan hunnit ta bort den från din enhet. Då fortsätter månadsavgiften på kanske tusentals kronor.
 
19-11-10
1. Behöver gräva upp min vattenledning. Kommer inte ihåg var fibern grävdes ned över vattenledningen. Hur kan jag få reda på detta?

2. Har en IP-telefon som nu inte funkar. Kanske är den trasig eller att uppkopplingen inte funkar. Kan jag på något sätt kontrollera vad felet ligger?

3. Ett av TV-programmen slocknar då och då. Är det bara hos mig eller hos fler? Har någon felanmält detta?

4. När ingen uppkoppling på varken bredband eller TV. Är det en Telia fråga. Vet någon annan vad som har hänt?

5. Vad ska göras när fastigheten byter ägare?

6. Om jag köper en ny router ska då den gamla sändas till Telia?

7. Vilken typ av frågor tar styrelsen hand om? Vem är kontaktperson i styrelsen? Hur når jag den personen?

8. När kan motioner lämnas till styrelsen?

9 Vem äger utrustningen i fastigheten och kabeln från anslutningspunkten?
 
10. Om min utrustning inte funkar kan jag då prova att koppla upp mig på routern på Håsjögården. Är den "gratis" för alla i
boende i byn?
 
11. Hur ser vårt avtal ut med Telia?
 
19-11-07
När datorn blir långsam kanske inte den bästa lösningen att köpa en ny. Läs mer här!

19-11-06
Har du det bästa mobilabonnemanget? Läs mer här! Dock var försiktig med roaming utomlands när jag själv upptäckte på Rhodos
att jag blev uppkopplad till Turkcell. Onödigt dyrt!
 
19-11-05
Web tracking
I takt med att Google mjukar upp skyddet i Chrome mot funktioner att spåra dess användare gör Firefox tvärtom och blockerar över en halv miljard trackers på fyra månader. Läs mer här!

19-10-27
Firefox Monitor låter dig ta reda på om privat information läckt ut eller stulits. Se mer här
Med Firefox Lockwise kan du lagra dina lösenord! Se mer här!

19-10-16
Det som benämns som antivirus program som innehåller mer skydd än enbart detta har i en oberoende test visat att Microsoft Defender uppvisat högsta betyg. Det ingår gratis i Windows 10.
Bra säkerhetssviter innehåller därför dels antivirus, dels en samling med andra verktyg som är till för att lösa dessa problem. Det kan handla om saker som backup-funktioner, stöldskydd, filkryptering och skräppostfilter.

19-10-08
Nu när uppfinningsrikedomen bland kriminella hela tiden ökar så är det inte enbart det man gör på nätet som kan vara av intresse för dessa. Hos "Adressändring" kan du med "adresslåset" ändra din postadress/uppehåll/eftersändnig med ditt BankId vilket hindrar obehöring användning.

Hos Skatteverket kan du även hindra med BankId att någon ändrar din folkbokföringsadress. Detta kräver då att du själv aktiverar dessa tjänster.

Lagfartskapning som inte varit så vanlig men dock att det förekommer. "Mina meddelanden" är en tjänst som Skatteverket administerar där bl.a. Lantmäteriet är anslutet. När ändring görs om en lagfart så sänder de ett meddelande via "Mina Meddelanden" till nuvarande ägare.

Handlar du på "Onlinebutiker" där Klarna ansvarar kan du på deras hemsida göra tillägget att alltid godkänna köp med BankID för att köpet ska genomföras. Med PayPal har du inte den möjligheten.

19-09-08
Sända stora filer? Då är Google Drive och Firefox Send användbara. Firefox Monitor är ett program som varnar dig för dataintrång! Om du är registrerad får du varningar om din epostadress visar ett nytt intrång. Så här ser infot ut om mina mest använda mail- adresser!

19-08-23
För att till ett mer bekvämt pris kunna få upp hastigheten i fibern där den ligger lågt är ett tips att köpa en repeater. I mitt fall från Netgear hos Clas Ohlson och koppla in den på eluttaget. Med de ställbara antenner som finns på routern och repeatern kan man med sin smartphone och Appen Wifi Analyzer se hur den optimala signalen med antenner ska ställas alternativt hur datorn placeras. Där kan man även se vilka andra WiFi nätverk som  finns inom räckhåll. Kör de på samma kanal kan en löstning vara att byta till en kanal som är minst belastad. Detta kräver åtgärder i routern och  Själv satte jag in repeatern i ett annat eluttag och anslöt även med en kortare TP-kabel från repeatern till datorn. Då ökade hastigheten med 3 ggr. Netgears repeater kostar ett par hundra och priset på datakabeln är försumbar. Att köpa en effektivare router än den som levereras av Telia kan bli relativt dyrbart om man behöver en högklassig sådan. Dessutom kan man inte vara säker på att det hjälper. Hur nätverkskort och antenner sitter i datorn och kvalitén på dessa kan ha avgörande betydelse. Därför i mitt fall var en LAN-kabel ett bra alternativ. Ett annat alternativ är ett så kallat mesh nätverk från exempelvis hos Kjell & Company (www.kjell.com) eller hos Webhallen (www.webhallen.com). Där finns bl a från TP Link Deco, men då hamnar man på andra summor. Till sist har 2.4 GHz bandet bätte räckvid än 5 GHz.  TP Link har även Deco M4.

För: Stilren lösning, enkel installation, snabb anslutning och växling mellan noder, bra pris, täcker stor yta.

Emot: Bara AC1200, inget integrerat virusskydd och vi hade gärna sett fler LAN-portar på huvudenheten.19-08-22
Med en laptop med inbyggd kamera kan det kännas osäkert om kameran är uppkopplad och kan användas otillbörligt. Har du Windows 10 kan du gå in på "Inställningar/Sekretess och stäng av kameran när du själv inte använder den.

19-08-20
Att handla på nätet kan stundtals kännas osäkert. Speciellt när personnummer ska anges. Många sidor har inte SSL- cerifikat installerat vilket möjliggör avlyssning av trafiken fram till den server där hemsidan ligger på. Klarna där många använder för att få betalt för beställda varor har möjligheten att säkra sin betalning med användning av mobilt Bank-ID. Dock kräver det att man manuellt aktiverar den extra säkerheten. Ett annat är att ha ett virusskydd som exempelvis F-secure där man med det tillägg som är gratis skapar en så kallad VPN-tunnel med F-secure Freedome. Där "gömmer" man sin IP-adress. Där kan man även ange IP-adress kopplat till andra länder. Kan vara användbart vid vissa streaming-tjänster eller när man själv är utomlands och vill kolla TV4 Play/SVT Play. VPN-tunneln kan dock sacka ned hastigheten på nätet något!

18-08-o2
De som använder webbläsaren Google Chrome med en senare version kan råka ut för ett meddelande vid webbadressen att sidan ej är säker. Vad det i första hand betyder är att sidan ej kopplats till ett så kallat SSL certifikat. Så länge som inte känsligt material förs över som exempelvis ta emot kortbetalningar kan man med "normal försiktighet" besöka sidor. Det som man bör vara uppmärksam på är länkar och e-postbilagor. Med normal försiktighet bör man även ha ett säkerhetsprogram igång.  Att logga in på www.hasjogarden.se eller www.hasjo.se ska inte innebära att elak kod laddas ned trots att en varning om att sidan ej är säker.. När det gäller www.hasjo.se kommer det inom kort ett SSL certifikat att kopplas på. Den senaste versionen av Chrome är 68.0.3440.84 (64-bit). Känner man sig inte bekväm med detta kan annars en annan webbläsare som Firefox eller Safari användas. Övriga vanliga webläsare som kan väljas är Microsoft Edge respektive norska Opera.


18-07-20
När uppkopplingen mot en router inte ger önskad hastighet  p g a att själv routen sackar ned hastigheten, antenn(erna) står fel, väggar, möbler som skymmer antennen till nätverkskortet sitter på moderkortet i datorlådan eller i skärmen på desktoppen där den bärbara datorn  kanske behöver vridas en aning.. När allt sådant är åtgärdat kan nästa steg vara att skaffa ett USB-nätverkskort hos exempelvis hos Kjell & Company eller ett Extenderkort hos Clas Ohlson. Extenderkortet pluggas in i en väggkontakt. Den har hos mig 2 antenner. Den kopplas ihop med routern
r. Själv satte jag upp en sådan och fick den dubbla hastigheten. Båda lösningarna kostar ungefär lika mycket, mellan 600:--700:-. Extenderkortet jag har kommer från Netgear och routern är en Dovado. Den hanterar både 2.4 GHz och 5 Ghz. Även Extendern hanterar Dual band. Dock är det inte säkert att nätverkskortet i datorn gör det. Så då får 2.4 duga. 2.4 är normalt bättre om du har väggar eller andra hinder från routern till PC:n. Att välja routerfabrikat kan vara knepigt. Dock brukar ASUS och Netgear får bra betyg. De som ligger i spannen 2500:--3000 har ofta en snabb (a) USB3 port (ar). Har QoS (quality of Service) där du själv kan prioritera din trafik. Fler uttag för LAN. Ska du koppla upp en kamera via LAN så tänk på att det finns sådana som strömförsörjs via nätverkskabeln och alltså inte behöver någon eladapter. Tekniken kallas POE (power over Ethernat) Den som vill grotta ned sig  i frågan kan se på denna länk: Kjell
 
18-06-08
Info från Eddie Backlund
Grävningarna är klara och all slang är i backen. alla luftledningar klara, tror att det bara är en del av Övsjö som inte är fiberblåst. I Håsjö saknas det fiber in till teknikstation från brunnen någon meter utanför. Sedan kan det vara någon svetsning som inte är gjord till någon fastighet.


18-07-12
Info från Eddie Backlund
De senaste som jag lyckats få info om är att Telia inte hade beställt utrustning till teknikstationen i Valla på grund av att den ska ha funnits med på en rivningslista. Kopparnätet ska ju rivas och där fanns ju stationen med naturligtvis. Som jag förstått det nu så har man börjat prata med varandra på Telia och detta inte ska vara något problem längre. Men det händer ju troligtvis ingenting förän efter semestern. All grävning är klar och all slang är i backen i hela systemet. De som inte är blåst fiber, är delar av Övsjö. Det ska även vara svårt att få tag på fiber, stor bristvara tydligen. Det bör ju bli ett byggmöte med Eltel efter semestern där dom får redogöra för vilken tidplan som gäller för färdigställande av hela nätet. Men Håsjö bör ju gå att koppla in ganska snart, bara Telia gjort det dom ska.