Fiber

Samtliga inlägg är införda av Anders Berglund Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  


19-03-31
Inga mer vita fläckar i det trådlösa nätverket. Med den senaste teknoloin kan du vå full täckning överallt.Lösningen heter "mesh-nätverk". Det är enkelt att sätta upp icg kan byggas ut allt eftersom. För cirka 3700:- får du mesh-wifi innebär alltså att du har ett nätverk av wifi-extenders som alla pratar med varandra. Datan tar sedan automatiskt snabbaste vägen mellan dem för att nå från routern till dig. Det är ett smart sätt att få bra wifi-täckning i hela huset, istället för att satsa allt på en överdimensionerad router i mitten. Du kan koppla ihop upp till 14 enheter på en och samma gång. Varje enhet har två gigabit ethernet-portar. I första enheten används en port för att ansluta till bredbandet, och i de andra kan portarna användas för att ansluta prylar som inte har wifi, exempelvis en hårddisk för backup eller en skrivare.

 

19-02-04
Om datorn börjar kännas seg och kanske även tar lång tid för uppstart kan några enkla åtgärder sätta lite bättre fart. Läs här anvisningen vad som kan göras.

Om du vill investera i en hårddisk kan du ha både en SSD som är snabb och som inte har några mekaniska delar och en mekanisk som rymmer mycket data. Detta under förutsättning att det finns plats. På SSD:n kan du lämpligen lägga operativsystemet och de program som du använder oftast. En SSD är relativt dyr och rymmer inte lika mycket som en mekanisk. På den senare kan du ha filmer, egna filmer/foton etcetera.
Om du ska välja på processorer, ex.vis från Intel så är Core I3, I5 och I7 vanliga. Core I3-8145U är deras lågprisalternativ. Sifferkombinationen efter särskiljer olika modeller. Första siffran talar om vilken generation processorn kommer ur, i det här fallet den åttonde och senaste. 8145U utkom i mitten av 2018, har två kärnor och en arbetsfrekvens på 2,1 gigahertz. Handlar det om en bärbar dator får du dessutom inbyggt trådlöst nätverk och där kan det vara lite viktigare att hålla koll på vilka prestanda det handlar om. För bra hastighet i alla sammanhang bör standarden vara minst 802.11n. Detta leder dock in på frågan om router. Även denna måste stöda den trådlösa standard som datorn använder, annars blir det den långsammaste som gäller. Vill du ha möjlighet att uppnå ännu bättre fart, satsa på 802.11ac. När det gäller routrar så bör en under 1000-lappen räcka om kraven inte är alltför höga.

Om det är dags att skaffa en ny dator finns bra begagnade. Inrego säljer genomgångna med garanti och möjlighet att göra tillval.
Mer finns om detta att läsa här!