Fiber

Samtliga inlägg är införda av Anders Berglund Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  
 
18-04-13
På många ställen i området är täckningen för mobiltelefoner väldigt dålig. De luftburna telefonledningarna är både gamla och slitna. På många ställen har träd vuxit in i kopparlednignarna och när det är blåser eller snöar försvinner både fast telefoni och den väldigt låga internetuppkopplingen som kopparkablarna erbjuder. Mobilt bredband fungerar på vissa delar av området men påverkas också av väder så som dimma eller mycket regn. Mobil bredband leverar heller inga imponerande hastigheter på bredband för familjer som te.x vill hyra film online.
 
18-04-04
Info från Eddie Backlund

Det senaste vi hört är att det ska vara igångkört midsommarveckan enligt Telia, Skanova. Jag kan då tänka mig att det framför allt gäller Håsjödelen. Dock ska poängteras att det enbart är en prognos.

 
 
17-12-31
Info från Eddie Backlund

Man har ju sagt att Håsjödelen ska kunna kopplas in före övriga nätet när vi ju har en egen matning till teknikstationen. Det vi nu väntar på är att Telia och Skanova kopplar in oss och här kan det ta tid enligt andra föreningar när Telia tydligen har en mycket trög organisation mot fiberföreningarna. Vi ska ha styrelsemöte 15 januari, då kanske vi kan få några besked hur läget ligger. Vi fick gräva om till ca tre abonnenter (närmast husen) på grund av att Eltel inte hade gjort ett kartunderlag som höll måttet, det kostnader som detta medfört kommer Eltel att få stå för, det gäller även det med fibertjockleken när man grävt ner en 14/10 slang till abonnenter och det skulle ha varit en 7/3,5 och då gick det ju inte att blåsa fibern som var gjord för 7/3,5 i den tjockare slangen utan man fick beställa en annan typ av fiber där. Den som varit projektledare på Eltel för detta projekt har man sagt upp och ersatt när det varit mycket dålig planering och projektering överlag från Eltel, och det är fler fiberföreningar som haft liknande problem med projektledningen från Eltel Vi kommer troligen från Granen fiberförening att begära en slutförhandling och justering på slutnotan, detta torde även Eltel vara medveten om.
 
17-12-29/18-04-07
När den gamla TV:n inte ger den färgkvalité, upplösning eller uppkoppling till strömmande tjänster kanske det är dags att kika på en senare modell. När streamade program, ex.vis SVT Play/Netflix tar mer och mer överhand kan det vara aktuellt att ha en utrustning som svarar mot ny teknik. Exempelvis en 55-tummare från LG mede appar för både Netflix och SVT PLAY kostar omkring 6500:-. Med WiFi och bra inbyggda högtalare.  Nu kan TV:ns möjligheter inte jämt motsvara den kvalité som utsändningen från distributören gör. Så samma fina bild i affären kanske du inte får hemma hos dig. Det stora teknikslaget står nu om vilken typ av skärm som ska dominera. OLED skärmens styrka är en väldigt djup svärta medan QLED skärmens styrka är färgåtergivningen. Den klassiska LED skärmen är dock långt ifrån död. Den ligger betydligt lägre i pris.
 
17-12-11
Vi kan inte räkna med att få igång tjänsterna i fibern till Jul. Väntar på Skanova och Telia på deras åtgärder.
 
17-11-01
Det vi väntar på nu, är att det ska monteras upp en luftledning nere vid bakstugan som enligt planerna görs denna vecka. Detta för att man inte fick förlägga fibern över trumman vid ån. Sedan är det fysiska nätet på plats i Håsjö och man kan svetsa klart och driftsätta nätet. Sedan vet vi att Telia tar lite tid på sig innan nätet tänds. Nätet beräknas fungera till jul.
 
17-10-01
När datorn blir långsam så kan det bero på att för mycket ligger på hårddisken. Rensa bort onödiga filer samt sådana som Windowssystemet skapat med vertyget "Diskrensning". Även RAM minnet (Internminnet) kan behöva uppgraderas eller kompletteras om det finns plats för det. Åtminstone 8 MB bör finnas och ledigt utrymme på hårddisken bör vara minst 10%.Normalt uppdateras operativsystemet, ex.vis Windows 10 med automatik. Den senaste är Fall Creators Update version 1709 blir den registrering du kan se. För bra funktionalitet bör även webbläsaren ex.vis Chrome, Firefox, Opera eller Apple´s Safari vara den senaste. Äldre versioner av Safari (före 9.0) och Internet Explorer före (11.0) kan var olämpliga. Ser bilden konstig ut eller du inte får igång ljudet så prova med att installera om webbläsaren. Har du lite internminne, under 8 MB, eller en liten hårddisk kan du undersöka om den kan uppgraderas. Det är en relativt mindre kostnad. Är datorn gammal kanske du ska byta ut den. Begagnad finns det en uppsjö av bra sådana. SSD diskar gör snabba uppstarter och har inga rörliga delar. Dock är den mindre än de traditionella.
 
17-09-27
För bra WIFI-täckning i hela huset bör du placera routern centralt. Sätt inte in den i ett skåp eller gömd bakom en möbel. Routern bör inte stå nära stora metallföremål så som kyl, frys, disk- och tvättmaskin. Tjocka väggar, våningsplan och akvarium slukar också hastighet.Flytta den lite och ändra antennerna om hastigheten är låg.  Kjell&Company har även en repeater för 399:-. Behöver du flytta routern så bör en TP kabel CAT 6 (UTP) vara tillräcklig med  RJ-45 kontakter. Även CAT 5, om det finns, bör kunna fungera. För den som vill grotta ned sig i routrar och hastigheter kan läsa här! Själv fick jag den dubbla hastigheten på övervåningen när jag på undervåningen  vred routern 90 grader, 1 kvarts varv.
 
17-07-24
Nu finns en manual på hur du ska montera fiberdosan för anslutning till den fiber som omkring vecka 34 blåses in i fibernätet i Håsjö.Anvisning för montering av fiberdosa finns som en pdf-fil som kan hämtas här!
Fiberdosa finns att hämta hos Kenneth Rosenqvist i Valla.Avtal om val av tjänster, även detta som pdf-fil, kan hämtas här!
Skrivs i rvå ex. som sänds till Jan Anders Jarebrant, Öster-Övsjö 118, 844 97 Kälarne. Ett exemplar sänds sedan tillbaks till avsändaren, påskrivet av Jan Anders.
 
17-05-20
När din fastighet ansluts till fibern blir nedladdningar och surfning betydligt snabbare. Det ökar även risken att elak virus hamnar i din enhet då du antagligen besöker fler sidor och laddar ned filer. Microsoft har nu ett bättre skydd men inte så omfattande som de du får betala för. Här får du lite tips i den här länken!

17-03-07

Visste du att..

...genom att dra in fiber så ökar du värdet på din bostad, ibland med så mycket som 100 000 kr enligt svenska mäklare.

...du dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses nämligen som en avdragsgill förbättringsåtgärd.

...fiber är inte väderkänsligt och håller en jämn hastighet även under åska, kraftiga stormar och regn.

...det gamla ADSL-nätet, eller kopparnätet som det också kallas, avvecklas ständigt och under 2016 och 2017 släcks det ner i ytterligare 29 kommuner i Sverige.

 17-01-03
Sugen på att se strömmande program som Netflix, HBO Nordic, Youtube, Svtplay eller SVT:s öppna arkiv? Även med en äldre TV finns möjlighet när fibern är indragen att se dessa program. I din äldre TV behöver du ha en HDMI-ingång där du sätter in en Chromecast. Den fångar sedan in signalen från routern som inte bör stå alltför långt bort. Din Tv-handlare kan hjälpa dig med ytterligare detaljer. Läs mer här!
Den som vill grotta ned sig i framtidens teknik vad gäller skärmars upplösning kan se här!
 
16-12-30
Då TV:n ska kopplas till den optiska fibern går det fortfarande bra att använda sin gamla utrustning. Men då högupplöst bild kan ge en beydligt högre kvalitet så kan en investering börja kännas angelägen. I de senare apparaterna finns möjlighet att slippa lådan med ett separat fjärrenhet utan programkortet sätts direkt i en s. k CA-modul. Den som kommer att leverera program talar då om vad som behövs. Det finns åtminstone tre standarder som DVB-C, DVB-T samt DVB-T2. Den modulen sticks normalt in på sidan av TV-n. Det senare istället för en box i närheten av TV:n.n>
 
De små högtalarna kan behöva kompletteras med en ljudlimpa eller soundbar. Även den bör kunna skötas med fjärrenheten. Kolla med
försäljaren hur anslutningen görs och vilka ytterligare som kan användas som t. ex till en ljudanläggning eller till en Xbox.
 
Nu är det 4K TV med annan skärmteknik, OLED, som kommer,  men ännu är det väldigt få program som sänds med UHD kvalitén. Jämför även betraktningsvinkeln vid nyinköp för största möjliga synupplevelse.Tv:n bör även ha en bra WiFi mottagning så du slipper dra en kabel över halva huset. Med UltraHD/K4 så kan tevens  nätverkskortet skapa problem om det inte är tillräckligt bra på att hantera program som "strömmar" som Netlix, HBO Nordic eller Youtube. Kolla även vilka "appar" som finns instalerade. 
Tänk att avstånd och väggar försämrar kvalitén på signalen. Det "normala" är att man har en router som sänder signal till sin smartphone, tablet och PC:n. Den signalen fångar även TV:n upp om den har ett inbyggt nätverkskort alternativt en Chromecast-Donk . Dock behövs även en kabel från vägguttaget till TV:n för det som distributören sänder ut. Kan vara bra att ha det i tankarna när hål borras i väggen för fibern.
 
16-10-26 
På måndag ser det ut som grävningen börjar i Östansjö. "Käppning" sker på lördag  på vägen ned mot byn.
 
16-10-22
På träffen i Håsjögården gavs mer info, om bl. a. grävningen. Läs här. (PDF-fil) 
 
16-10-17
Nu finns instruktion om hur grävning på den egna tomten kommer att gå till. Läs här. (PDF-fil) 

16-10-12
Möte torsdag den 20:e kl. 19.00 på Håsjögården
För information om fibergrävning samt hur det hela ska gå till. Viktigt att alla som ska ha fiber kommer när en del eget arbete ska utföras på den egna tomten.
div> 

16-09-30
Det kan för många vara dags att se över det avtal man har med ex.vis Viasat/Canal Digital. Att nu bli, av övertygande försäljare, erbjuden en ny box med smarta funktioner "gratis" kan leda till en ytterligare förlängning av avtalet med 24 månader.
 
16-09-15
Den grävning som skulle påbörjas i oktober är nu framskjuten tre veckor
 
16-09-02
Det ser ut som att man börjar  gräva i Östansjö och Fugelsta och att man beräknar att komma igång i oktober. På byggmötet igår med Eltel medverkade förutom Eddie Backlund även  Leif Sandelin och Kennet Rosenqvist från Håsjö. Informationsmöte kommer att hållas på Håsjögården när kartunderlagen finns tillgängliga. Reviderad Se info daterad 161022 var grävningen kommer att påbörjas!
Mer inforamtion kommer snart!